Strijkkwartet Opus-4

Biografie

Strijkkwartet Opus 4 werd in 2006 opgericht door vier studenten van het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen: Floris Uytterhoeven (viool), Jennifer De Keersmaecker (viool), Ine Kuypers (altviool) en Harmen Goossens (cello). Ondertussen behaalden zij allen reeds met succes hun masterdiploma in de Muziek en willen ze graag op een hoog niveau kamermuziek blijven spelen. Samenspel tussen plezier en professionaliteit staat hierbij centraal.
Het eerste jaar werd Strijkkwartet Opus 4 gecoacht door Leo De Neve (docent altviool aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen en lid van het Spiegel Strijkkwartet) en France Springuel (docent cello aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen).
In 2007 slaagde Opus 4 voor de auditie van het Orpheus Instituut te Gent. Hierdoor werden de muzikanten toegelaten om in 2007-2008 een reeks lessen en masterclasses te volgen bij een aantal gerenommeerde kamermuziekdocenten waaronder Benjamin Dieltiens, Wieland Kuijken, Tony Nijs (Danel Strijkkwartet) en Piet Kuijken.
In 2008 en 2010 werd het kwartet geselecteerd om deel te nemen aan “The International Chamber Music Course for Ensembles” georganiseerd door “Jeunesses Musicales” te Weikersheim. Tijdens deze internationaal gerenommeerde cursus kregen zij samen met strijkkwartetten uit de hele wereld de kans om les te volgen bij het “Artemis Quartet” en het “Casals Quartet”. Later volgden ze nog tweemaal een masterclass bij het Artemis Quartet, in Antwerpen en in Berlijn. Het strijkkwartet volgde ook nog masterclasses bij Spiegel Strijkkwartet, Carlo Chiarappa en Altenberg Trio. 

De voorbije jaren gaf en organiseerde Opus 4 verschillende concerten in binnen- en buitenland. Op uitnodiging van het “Florence Youth Festival” gaf Opus 4 in 2008 concerten in Toscanië. Deze concerten vonden plaats in Firenze, Cortona, San Gimignano en Montecatini Terme. In 2009 waren ze te gast op de “World Sacred Music Week” in Firenze, waar ze twee concerten gaven, en in dat zelfde jaar gaven ze een concert in Rome in de Academia Belgica. Nog in 2009 speelde Opus 4 een concert in de Flagey en maakte een radio-opname voor RTBF-Musiq3. Het kwartet werd ook geselecteerd om deel te nemen aan het Internationaal Kamermuziekconcours van Almere in 2009.
In 2008 organiseerde Opus 4 een benefietconcert ten voordele van het kankeronderzoeksfonds van het Sint-Augustinus Ziekenhuis te Antwerpen en ze verzamelden voor dit fonds circa 25.000 Euro.

Van 2009 tot 2014 maakte strijkkwartet Opus 4 deel uit van het BL!NDMAN Collectief.
Het BL!NDMAN Collectief herbergt vier verschillende kwartetten, namelijk: BL!NDMAN [sax], BL!NDMAN [drums], BL!NDMAN [vox], en BL!NDMAN [strings]. Het geheel staat onder de artistieke leiding van stichter, componist en saxofonist Eric Sleichim die het in 2008 oprichtte en daarmee de oorspronkelijke 20 jaar podiumervaring van BL!NDMAN [sax] deelde met drie jonge kwartetten. Het aldus ontstane collectief omvat zo twee generaties en ‘creëert ontelbare mogelijkheden voor unieke kruisbestuivingen’ zoals zij het zelf omschrijven. Het strijkkwartet gaf in deze hoedanigheid tal van optredens en performances is binnen- en buitenland. Zij gaven onder andere concerten in deSingel, concertgebouw Brugge, Flagey, Kaaitheater Brussel, De Doelen in Rotterdam en Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. In samenwerking met Toneelgroep Amsterdam en met regisseur Ivo Van Hove brachten zij de voorstelling ‘Teorema’ van Pier Poalo Pasolini. Deze voorstelling werd succesvol opgevoerd in Nederland, Duitsland (Ruhrtriennale) en New York (Lincoln Theatre Festival).

Na een geslaagde en leerrijke samenwerking met het Bl!ndman Collectief besloot Strijkkwartet Opus 4 vorig jaar om zijn eigen weg te gaan, maar sindsdien hebben ze niet stilgezeten. Zo mochten ze reeds optreden op de Operadagen in Rotterdam en namen ze een single op met Jelle Cleymans. In 2015 speelden ze de muziek bij de zeer succesvolle musicalproductie ‘Lelies’, die vijf awards won bij de Vlaamse Musicalprijzen, en toerden hiermee gedurende drie maanden door België en Nederland. De musical werd onder andere opgevoerd in het Fakkeltheater te Antwerpen, de Stadsschouwburg van Brugge, het NT Gent en het M-lab in Amsterdam.